10 tips om jouw eigen blog te starten

Gepubliceerd door BlogBosses op

Wil jij starten met bloggen én het meteen goed aanpakken? Dan ben je op deze website aan het juiste adres. Wij (Evelyne en Anne) zijn allebei bloggers en hebben bij het starten van onze blogs genoeg fouten gemaakt. Daar hebben we enorm veel van geleerd, en die kennis geven we graag aan jou door. Hier komen tien belangrijke tips om jouw eigen blog te starten.

1. Kies een goede naam voor je blog

Deze tip hangt samen met het onderwerp waar je over wilt gaan bloggen. Ga je bloggen over eten, beauty of kies je juist een bredere niche zoals bijvoorbeeld lifestyle? Als je weet waar je over wilt gaan bloggen is het tijd om een naam te kiezen voor je blog. Het liefst iets wat meteen duidelijk maakt waar jij over schrijft. Bovendien word je ook makkelijker gevonden via de zoekmachines als je een passende naam kiest. Denk hier dus goed over na. Jouw naam is namelijk jouw merk.

2. Zelf hosten of gratis hosting?

Er zijn verschillende systemen die je kunt gebruiken om een website te bouwen. Denk aan WordPress, Wix en Blogger. Wij werken met WordPress, het meest gebruikte CMS (content management systeem) onder bloggers.

Wanneer je ook kiest voor WordPress heb je twee opties. Je kunt een gratis website maken via WordPress.com of een eigen website maken via betaalde hosting. Bij optie 1 krijg je een URL zoals www.blogbosses.wordpress.com, de tweede optie geeft een URL als www.blogbosses.nl. Wil jij jezelf als professional neerzetten? Dan raden wij aan om te kiezen voor de zelf gehoste versie van WordPress, want daardoor kun je ook plugins installeren zoals Google Analytics (om jouw website statistieken bij te houden) en het is beter voor jouw online vindbaarheid!

3. Een mooi uiterlijk is het halve begin

Een van de ontzettend leuke dingen bij het opzetten van je blog is het kiezen van een lay-out, ofwel een thema. Zorg ervoor dat je een thema kiest dat bij jou en jouw onderwerp past en neem er even de tijd voor. Werk niet met het idee ‘ik wissel wel wanneer ik een beter thema vind’.

Het is voor je lezers niet fijn als je steeds van thema wisselt, en voor de herkenbaarheid van je blog is het ook niet verstandig om dat te doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit moet wisselen van thema, maar denk na over jouw blog lay-out op lange termijn.

Ook willen we als tip meegeven dat als je wilt beginnen met bloggen, het niet verstandig is om maanden te dubben over het perfecte thema. Begin gewoon! Je kunt het altijd nog veranderen als je niet blij bent met het thema dat je hebt gekozen. Maar let wel op, dat alle dingen die je op jouw thema hebt gezet, wel weer moet aanpassen in jouw nieuwe thema. Dat kost ook tijd.

jouw eigen blog te starten

4. Blog regelmatig

Veel mensen starten vol enthousiasme, maar houden dat niet vast. Wil je een vaste groep bezoekers hebben en houden? Dan is structuur heel belangrijk. Starten met bloggen kan iedereen, het volhouden is andere koek.

Werk met een ritme dat voor jou vol te houden is. Voor de een is dat eens per week publiceren, voor de ander eens per maand. Beiden zijn goed, zo lang jouw lezers maar weten wanneer ze een artikel kunnen verwachten. Zorg er wel voor dat je op vaste momenten jouw blogs inplant. Dus op dezelfde dag in de week en op dezelfde tijd. Hiermee geef je namelijk een signaal af naar Google dat je structureel bezig bent om jouw website up-to-date te houden.

5. Zorg dat je blog gelezen wordt

Starten met bloggen doe je omdat je jouw verhalen wilt delen. Maar wanneer jouw artikel gepubliceerd is, komen lezers niet vanzelf. Daarvoor moet je jouw blog promoten, bijvoorbeeld door deze te delen via social media kanalen als Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en Google+. Per kanaal heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je op Facebook een artikel delen via je eigen pagina, maar ook in een groep. In een eerder artikel schreven we over drie manieren die jij in kunt zetten om jouw blog te promoten.

Daarnaast is het verstandig om social media knoppen op je website te zetten onder elk artikel, zodat lezers deze met 1 klik kunnen delen. Hoe makkelijker het is om een artikel te delen, hoe eerder lezers dat zullen doen.

6. Snelle laadtijd van website is heel belangrijk

Wist je dat een heel groot percentage een website wegklikt als deze niet binnen 2 seconden wordt geladen? We zijn steeds meer gewend dat websites snel laden, en als een website dat niet doet zijn we eerder geneigd om weg te klikken (en niet meer terug te komen).

Bovendien is een snelle laadtijd belangrijk om goed gevonden te worden in Google. Om te kijken hoe snel jouw website laadt kun je gebruik maken van websites als Pagespeed Insights van Google en Pingdom Tools.

jouw eigen blog te starten

7. Goed gevonden worden in Google

Zoekmachineoptimalisatie, of ook wel SEO genoemd, is een groot onderdeel van het bloggen. Hoe beter je gevonden wordt in Google, hoe meer bezoekers jouw website kunnen vinden. Meer bezoekers zorgt voor meer lezers en daar wil je natuurlijk naar toe.

Ga jij starten met bloggen en weet je niet waar je moet beginnen met de SEO? Geen zorgen, wij schreven een artikel om je op gang te helpen. Bovendien organiseren we op 23 februari een workshop SEO, die je ook niet wilt missen.

8. Boeken die jou kunnen helpen

Je kunt uren doorbrengen op internet met het zoeken naar relevante artikelen over het starten met bloggen. Maar soms is er gewoon niets zo fijn en volledig als een goed boek. Wij geven je graag een lijstje met onze favorieten, die je ook meteen kunt bestellen via Bol.com. Bestel je via BlogBosses, dan krijgen wij een klein percentage. Zo support jij onze blog! En dat kost je overigens niets extra, maar je krijgt er heel veel dankbaarheid voor terug.

9. Lange of korte artikelen?

Wanneer je begint te schrijven denk je misschien in eerste instantie vooral aan het vol krijgen van jouw website. Dat snappen we al te goed. Onze tip is dan ook om eerst 5 blogs te publiceren (en later natuurlijk nog meer) en daarna pas mensen te wijzen op jouw website. Zodat ze niet op een lege website terecht komen en meteen door kunnen klikken naar andere blogs die ze interessant vinden.

Maar misschien heb je nog niet zo veel te vertellen, of denk je dat lange artikelen niet gelezen worden. Korte artikelen doen het ook absoluut niet slecht, maar kies dan wel voor afwisseling tussen korte en lange artikelen. En met kort bedoelen we blogs met minstens 300 woorden.

Vooral Google is gek op lange artikelen, waar veel informatie en veel doorverwijzingen naar andere interessante artikelen in staan (zowel eigen artikelen als artikelen die op andere websites staan). Wees dus niet bang om een artikel van zo’n 1.000 woorden te schrijven, Google en lezers zijn er gek op!

10. Denk aan de afbeeldingen!

Een goede blog kan eigenlijk niet zonder afbeeldingen. Het liefst maak je zelf foto’s voor je blog, maar je kunt er ook voor kiezen om stockfoto’s te gebruiken. Jouw eigen foto’s ademen vaak ook meer de sfeer van jouw blog dan foto’s die anderen hebben gemaakt.

Gebruik overigens niet zomaar afbeeldingen die je ergens op internet hebt gevonden, maar controleer altijd of het een rechtenvrije (creative commons) foto is. Als dat niet het geval is en je plaatst de foto toch online, dan heb je kans dat de eigenaar van de foto alsnog wilt dat je betaalt. En die boetes zijn vaak niet mis.

Daar heb je het, onze 10 tips bij het starten met bloggen. Loop je nog ergens anders tegenaan? Laat het ons dan vooral weten in de reacties, misschien kunnen we jou verder helpen!


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.