fbpx

3 tips om schrijffouten te voorkomen

Gepubliceerd door BlogBosses op

Ondanks dat wij allebei erg veel schrijven en we onze teksten altijd erg goed controleren, sluipt er toch nog wel eens een foutje in. Nu zijn wij met zijn tweeën, maar wanneer je alleen bent is het nóg lastiger om schrijffouten te voorkomen. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor het schrijven én de controle. En je kijkt nou eenmaal sneller over je eigen fouten heen dan die van een ander. Maar met deze tips om schrijffouten te voorkomen ga jij vanzelf beter schrijven.

1. Plan tijd in voor eindredactie

Het schrijven van een goede tekst kost tijd. En de eindredactie kost ook tijd. Toch is het wel belangrijk om hier wat tijd voor in te plannen. Wanneer je jouw tekst nogmaals leest ontdek je misschien zinnen die niet kloppen, of ben je ergens grammaticaal de mist in gegaan. Of begin je met een opsomming en maak je deze niet af.

Al deze punten kunnen ervoor zorgen dat een tekst minder goed leest, en je wilt jouw lezer juist zo lang mogelijk op je website houden. Eindredactie is dus erg belangrijk om schrijffouten te voorkomen.

Een tip die Ingelise (van de redactie van Metro) ons laatst gaf is om een artikel even een nachtje te laten liggen, voordat je deze post. Dan kun je er de volgende dag nog een keer in alle rust naar kijken. Zo voorkom je foutjes.

2. Zoek een maatje

We noemden het al even in de introductie, wij houden deze website met zijn tweeën bij. Dat betekent dat we altijd de tekst van de ander doorlezen voor deze online gaat. Ook voor jou kan het prettig zijn om met een maatje te werken. Er zijn immers genoeg bloggers, die misschien wel in hetzelfde schuitje zitten als jij.

Wil jij graag in contact komen met andere bloggers? Of zoek je een blogmaatje? Word dan lid van de Facebookgroep BlogBosses | Voor al jouw blogvragen!

3 Tips om schrijffouten te voorkomen

3. Werk aan je grammaticale vaardigheden

Tja, Nederlands blijft een beetje een lastige taal en als je veel schrijft komt er geheid een moment waarop je twijfelt over de schrijfwijze van een woord (of een combinatie van woorden). Een schrijffout is zo gemaakt, en helemaal als je niet weet dat je een fout maakt. Stéphanie Korpershoek, van By Françoise Blog, werkt al een aantal jaar als eindredacteur en gaf ons een paar tips die haar heel erg hebben geholpen bij haar werk.

  • Via www.woordenlijst.org vind je de schrijfwijze van (bijna) alle Nederlandse woorden, of een afgeleide daarvan.
  • Is het nu hen of hun? En schrijf je woorden wel of niet aan elkaar? De website Onze taal geeft uitgebreide en duidelijke adviezen.
  • Twijfel je over het toevoegen van een ‘t’? Stephanie vervangt het woord dan door ‘smurf’ of ‘koop’, BlogBoss Anne doet hetzelfde maar dan met het woord ‘loop’.
  • In het boek Taal-Top-100 worden de 100 meestgestelde vragen behandeld.
  • En dan de laatste tip: via www.spatiegebruik.nl vind je allerlei grappige fouten door onjuist spatiegebruik. De regel is dat als woorden betrekking hebben op elkaar, ze aan elkaar worden geschreven. Een voorbeeld hiervan is ‘jarendertigwoning’. Als een woord te lang wordt, dan mag je een verbindingsstreepje invoegen om het leesbaarder te maken.

Lees ook: BlogBosses tips: Stéphanie Korpershoek

Schrijffouten voorkomen: schrijf heel veel

Uiteindelijk kun je nog zoveel tips krijgen, het allerbelangrijkste blijft om het schrijven regelmatig te oefenen. En dat doe je door héél veel te schrijven. Zo schreef BlogBoss Anne bijvoorbeeld elke dag een artikel voor haar blog toen ze net begon.

Baal jij ervan dat je schrijffouten maakt? Bedenk je dan dat Rome ook niet in één dag is gebouwd. Fouten maken is menselijk. En met deze tips voorkom jij toekomstige schrijffouten.


2 reacties

Rob Stevens · juni 16, 2019 op 5:39 pm

Goede tips, ik zie soms de taal fouten of minder lekker lopende zinnen na dagen of weken en dan ben ik nog aan het pieter peuteren en verbeteren. Dus daar mag ik misschien wat betere workflow in aanbrengen. Meteen de genoemde taal pagina’s maar gaan volgen, want gewoon links en rechts wat oppikken terloops kan natuurlijk ook helpen.

Rob

    BlogBosses · juni 17, 2019 op 11:32 am

    Dankjewel! Dat is ook lastig hoor. Succes Rob!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.