Affiliate marketing: kun je er echt geld mee verdienen?

Gepubliceerd door BlogBosses op

Al jaren struin ik diverse bloggergroepen af en zie ik artikelen over affiliate marketing voor bloggers voorbij komen. Steeds komt de vraag in mij op: verdien je hier echt wel geld mee? Er worden je namelijk bergen met geld beloofd, maar ik ben sceptisch. Is het niet gewoon een marketing truc van bedrijven om meer bekendheid te krijgen op een goedkope manier? Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan. In deze blogpost lees je welke affiliate programma’s er zijn en of het het waard is om jouw tijd te investeren om affiliate programma’s toe te passen op jouw blog.

Wat is affiliate marketing?

Voordat we dieper duiken in welke affiliate programma’s er zijn voor bloggers, wil ik je eerst vertellen wat affiliate marketing is. Een affiliate programma is namelijk onderdeel van affiliate marketing en is speciaal ontwikkelt voor onder andere bloggers om diensten en producten te promoten. Zo’n affiliate programma is bij elk bedrijf anders, maar er zijn zeker overeenkomsten!

Bij affiliate marketing krijg jij een kleine commissie voor de producten en diensten die jij verkoopt voor een ander bedrijf door middel van het plaatsen van advertenties via jouw website, app,nieuwsbrief en social media kanalen.

Als iemand via deze advertentie een product of dienst koopt, krijg jij als blogger een kleine commissie. Deze commissie kan jou als blogger helpen om jouw blog te onderhouden en dienen als onkosten voor het schrijven van de blog. Want wees nou eerlijk. Die schrijf je niet in 5 minuten. Zo’n advertentie kan zijn in de vorm van een banner, sitebar of bestsellerlijst of via een productlink.

Affiliate programma’s

In deze blog zal ik een aantal affiliate programma’s toelichten. Bijvoorbeeld die van Bol.com – waar ik zelf ervaring mee heb.

Bol.com

Ik maak zelf sinds 2018 gebruik van het affiliate programma van Bol.com. Voor deze website, maar ook voor mijn eigen blogs. Ik vind deze tool fijn, omdat je precies ziet wat er is verkocht en je makkelijk linkjes voor producten zoals boeken, spellen, kleding, sieraden en electronica aan kunt maken. Naast dat deze tool fijn werkt, wil ik wel transparant zijn over mijn inkomsten. Die zijn gering!

geld verdienen met affiliate marketing

Schrijf je jezelf in voor het partnerprogramma van Bol.com dan krijg je tussen de 3% en 8% commissie per verkoop, afhankelijk van het product. Tot nu toe heb ik een bedrag van 4,24 euro in commissie verdiend. Hallelujah, net alsof je de jackpot hebt gewonnen. Niet dus. En dit terwijl alle Bol.com advertenties in februari alleen al 3259 keer zijn vertoond.

Het loont dus niet echt voor mij om het te doen, maar dat kan ook komen doordat ik zelf niet actief artikelen schrijf over bepaalde producten. Op dit moment maak ik vooral gebruik van een lijstje met producten in de sitebar van mijn blogs.

Mijn vuistregel is dat ik alleen productlinkjes plaats waar ik zelf achter sta en die passen bij de inhoud van mijn blogs.

Op een andere manier commissie verdienen

Wat overigens wel goed geregeld is bij Bol.com, is dat als mensen via het product dat jij uitlicht op jouw website op Bol.com komen en daar een ander product kopen dan dat jij had aanbevolen, jij ook commissie krijgt! Volg je het nog? Ik leg het even uit!

Komen ze op Bol.com binnen via een boek over Instagram tips (Instaproof) van Kirsten Jassies dat jij uitlicht op jouw website, nieuwsbrief of social media kanalen en kopen ze uiteindelijk het boek Verlangen naar Minder van Jelle Derckx, dan krijg jij alsnog commissie. Ze zijn tenslotte via jou naar Bol.com gekomen. En even promoten hoor, want dit zijn beide top boeken die je echt moet lezen!

geld verdienen met affiliate marketing

LinkPizza

Naast Bol.com heb ik BlogBosses zojuist ingeschreven bij LinkPizza. LinkPizza koppelt bedrijven en bloggers aan elkaar. Dit doen ze door affiliate marketing, maar ook met influencer marketing.

Influencer marketing

Je kunt als blogger en influencer pitchen op betaalde opdrachten. Je moet echter zelf aan de bak om een tof creatief voorstel te bedenken en een samenwerking binnen te slepen. Dit kun je doen bij de marktplaats die ze daar speciaal voor hebben ingericht.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om jouw LinkPizza profiel compleet maken als je wil gaan pitchen op opdrachten in de markplaats:

 • Je moet tenminste 1000 unieke bezoekers per maand hebben om je blog te pitchen in de marktplaats;
 • Tenminste 1000 volgers hebben op een openbaar Instagram account als je op een campagne voor Instagram pitcht;
 • Bloggers die geen eigen hosting hebben voor hun blog, komen niet in aanmerking;
 • Jouw blog moet minimaal 50 blogs online hebben staan;
 • Op de meeste opdrachten zit in minimum DA vanaf 20.

Twijfel je of je in wil schrijven voor LinkPizza? Check dan even hier alle voorwaarden.

Affiliate programma van LinkPizza

Daarnaast kun je met het affiliate programma van LinkPizza linkjes terug laten komen in jouw blogposts. Hier kun jij ook aan verdienen! Zodra er iemand op een linkje klikt en iets koopt gaat jouw kassaatje rinkelen.

LinkPizza werkt overigens ook samen met partners. Zoals Bol.com, Amazon en Ebay. Als je wil dan kan de plugin van LinkPizza, die je makkelijk installeert in WordPress – jouw linkjes omzetten in betaalde linkjes. Je kunt er ook voor kiezen om bij bepaalde blogs deze functie uit te zetten. Maar wat ook ideaal is, is dat deze plugin automatisch linkjes in eerder geschreven blogberichten omzet zodat jij ook aan die linkjes geld kunt verdienen.

AliExpress

Ik heb natuurlijk ook nog even gebabbeld met een aantal bloggers. Zo ook met Alexander van Dijl van AliExpress Nederland. Hij heeft bijna 30.000 bezoekers per maand en schrijft gemiddeld 7 blogs per dag (4 blogs per uur)! Ik krijg stiekem al een beetje kramp in mijn vingers als ik hoor hoeveel hij schrijft, maar ik houd van zijn gedrevenheid!

Hij zet het affiliate programma in om verschillende blogs te schrijven over de producten die bij AliExpress te koop zijn. Als er dan via zijn website dingen worden gekocht, dan krijgt hij een commissie. Hij verdient daarmee een aardig zakcentje per maand – bijna 2200 euro.

TradeTracker

Ook sprak ik even met Mandy van Elp. Zij werkt fulltime – aan haar bedrijf – om reizen op de kaart te zetten. Dit doet ze door middel van blogs op onder andere VakantieViking.nl. Ze gebruikt verschillende affiliate programma’s en ook die van TradeTracker.

Mandy: “Het hangt misschien ook af van wat voor type website je hebt. Wij richten ons vooral op reizen omdat we dat zelf hartstikke leuk vinden. Ik maak het meeste gebruik van TradeTracker, Daisycon en Booking.com. Ik heb ook een paar internationale websites en daar gebruik ik ook de andere affiliate programma’s.”

Ze doet meer dan alleen schrijven over een vakantiebestemming. “Doordat we alle soorten reizen maar ook losse overnachtingen, huurauto’s, vliegtickets, inentingen, creditcards en nog veel meer verkopen maakt het allemaal samen genoeg.”

Ook vertelt ze dat ze de meeste affiliate opbrengsten via Google binnenhaalt. “De mensen op social media zijn niet persé op zoek naar iets om bij mij te kopen, terwijl de mensen die je via Google krijgt wel gericht op zoek zijn. Ik adverteer niet op Google, alle het verkeer komt organisch binnen. En daarnaast ook een deel via Facebook.”

Wat Mandy per maand ongeveer verdient met affiliate marketing? “Ik zat afgelopen jaar op ongeveer 8000 per maand aan affiliate, maar dit jaar groeien we waarschijnlijk (zoals het er nu naar uit ziet) flink.”

geld verdienen met affiliate marketing

Is het het waard om er je tijd in te steken?

Je verwacht dit antwoord misschien al? Maar het is helemaal up-to-you. Heb jij veel tijd om te bloggen? Kun je veel blogs schrijven per week? Ben je gemotiveerd en heb je daarnaast tijd om te investeren in het installeren van deze programma’s op jouw website? En haha, nee dit is geen vacature tekst… Dan zou ik het zeker doen! Alexander bewijst dat als je je er echt in verdiept en er consequent mee aan de slag gaat, het echt wat op kan leveren.

Maar als je net begonnen bent zoals wij, want heel eerlijk we bestaan nog niet zo lang, dan kun je het altijd proberen. De kans dat je veel verdient aan affiliate marketing zal een stuk kleiner zijn wanneer je weinig bezoekers hebt per maand. Maar wellicht scoort de review die je over een product schrijft wel heel goed en zorgt dat ervoor dat veel mensen het gaan kopen.

Dus ja, het is een goede manier voor bedrijven om meer bekendheid te krijgen (vooral) bij kleinere bloggers die een kleine CTR (click-through rate) hebben, maar het kan ook zorgen voor extra inkomsten als je het op de juiste manier inzet.

Ook al voelt affiliate marketing een beetje als gokken, omdat je niet weet of het echt wat gaat opleveren, toch zou je er in theorie wat mee moeten kunnen verdienen. Proberen dan maar?


8 reacties

Diolifestyle.nl · maart 23, 2019 op 10:04 am

Het ligt er ook hoe je het inzet. Zelf verdien ik honderden euro’s per maand via affiliatie marketing. Deels door de reviews over bijvoorbeeld boeken, maar ook hotels waar ik geweest ben, kleding, WordPress thema’s via Creative market en ik verkoop heel veel via Etsy en daar verdien ik commissie aan. De mogelijkheden zijn enorm. Daarnaast kun je via Pinterest heel eenvoudig geld verdienen via pins met een affiliatie link.

Vooral Pinterest is een eye opener. Daarnaast schrijf ik redelijk vaak over ondernemen etc. En via de affiliatie bureaus in zakelijke markt, zijn de opbrengsten per lead een paar tientjes. Er is echt heel veel mogelijk. En je hoeft echt niet 10K bezoekers per maand te hebben om er iets aan te verdienen.

  BlogBosses · maart 23, 2019 op 9:45 pm

  Je hebt helemaal gelijk. Ik denk ook dat het een soort van proberen is en kijken wat wel werkt voor jouw blog en wat niet. Maar wat tof dat het ook via Pinterest zo werkt. Daar ben ik echt benieuwd naar. Wat voor affiliate bureaus in de zakelijke markt maak jij gebruik van dan? – Evelyne

   Diolifestyle.nl · maart 27, 2019 op 8:22 pm

   Finance Ads, TradeTracker en DaisyCon. Vooral voor het openen van rekeningen, leads voor beleggen etc

Alexander van Dijl · maart 23, 2019 op 9:59 pm

Mooi stukje tekst! In het weekend schrijf ik soms wel iets meer, maar inderdaad, op “werkdagen” 7 blogs per dag. Binnenkort komen we ook nog met een programma waar anderen het zelfde concept kunnen doen in andere landen. Natuurlijk ook in Nederland. Alle instructies zullen ook gratis beschikbaar komen met de mogelijkheid om 1 op 1 met mij samen te werken!

  BlogBosses · maart 23, 2019 op 10:03 pm

  Thanks! Leuk om te horen. Fijn dat jij mee zou doen en open wilde zijn over hoe jij affiliate marketing inzet. Vet dat je daarmee bezig bent. Keep up the good work!

Starten met affiliate marketing: doe het NU! - BlogBosses · april 13, 2020 op 6:01 am

[…] We schreven eerder over de verschillende netwerken die er zijn. Lees het hier. […]

Meest gelezen blogposts van dit moment #1 - BlogBosses · juni 20, 2020 op 10:33 am

[…] 1. Affiliate marketing: kun je er geld mee verdienen? […]

Bol affiliate: the good and the bad! - Bloggen en Loggen · december 6, 2020 op 7:11 am

[…] runnen samen het blog Blogblosses. Zij begonnen als bol affiliate in 2018. In maart 2019 hebben ze 4,24 verdiend via bol.com. Dat is weer even heel anders dan Bianca […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.