Blogtips van een freelance journalist

Gepubliceerd door BlogBosses op


Elke week proberen wij een nieuwe blogger uit te lichten. Denk aan een hobbyblogger, een blogger die ervan haar werk heeft gemaakt of een ondernemer die blogt voor meer zichtbaarheid. 

Wij geloven in het delen van kennis. En daarom is het interessant om te lezen waarom iemand anders begint met bloggen, de redenen om te bloggen en waar je inspiratie voor een blog vandaan haalt. Voor dit interview vroegen we freelance journalist Lotte het hemd van het lijf. 

Lees ook: Blogtips van bespaarguru Minke

1. Zou je jezelf willen voorstellen?

“Tuurlijk! Ik ben Lotte, 25 jaar en ik werk als freelance journalist, tekstschrijver en blogger. Je zou me dus best een schrijfgek kunnen noemen. Daarnaast sport ik graag (skiën en hockey zijn favoriet) en ik hou van wandelen, lezen en het bakken van taarten. Eigenlijk had ik nu al werkend de wereld over moeten reizen, maar dankzij tante corona woon ik weer in mijn geliefde Utrecht.”

Tekst gaat door onder de foto

Snowfeels Lotte

2. Wat voor blog heb je?

“Op Snowfeels.nl deel ik alles over skiles geven. Hier vind je antwoord op alle vragen over de opleiding tot skileraar, hoe je in het felbegeerde skilerarenpak belandt en wat je kunt verwachten van een seizoen skiles geven. Verder geef ik veel tips en interview ik andere skileraren over hun ervaringen. En het is ook vooral een plek voor alle sneeuwliefhebbers!”

3. Hoe lang blog je al?

“Voor anderen? Al zo’n vijf jaar schrijf ik gastblogs op verschillende reisblogs. Mijn eigen blog is nog vrij nieuw, want ik ben pas in maart van dit jaar begonnen. Je zou mijn blog een soort ‘coronababy’ kunnen noemen dus.”

Tekst gaat door onder de foto

Blogtips freelance journalist
Foto door Jorinde van den Berkhof

4. Wat is de reden dat je bent gaan bloggen?

“Gastbloggen op reisblogs doe ik vooral omdat écht van schrijven en verhalen vertellen hou. Als ik op een bijzondere plek ben geweest, wil ik het graag op deze manier met anderen delen.”

“Mijn eigen blog ben ik begonnen uit de combinatie van liefde voor schrijven en liefde voor wintersport. Ik ben een enorme skifanaat en wilde anderen met de droom om skileraar te worden inspireren.”

“Voordat ik zelf skiles ging geven, was er maar weinig onafhankelijke informatie online te vinden over wat je stond te wachten als skileraar. Daar wil ik met mijn blog graag verandering in brengen.”

5. Wat is jouw favoriete blogpost en waarom?

“Moeilijke vraag haha! Ik denk Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit) eigenlijk om het simpele feit dat er – naar mijn mening – veel te weinig over geld en inkomen gepraat wordt. Ik wilde het taboe doorbreken en laten zien dat je als skileraar óók best wat kunt verdienen.” 

Tekst loopt door onder de foto

Snowfeels Lotte

6. Wat voor tips heb je voor de BlogBosses community?

“Ik ben naast blogger ook journalist (o.a. voor LINDA.nl en EenVandaag) en ik denk dat bloggers veel meer hun expertise mogen inzetten om in de media te komen.”

“Veel bloggers hebben een niche waar ze superveel van weten en – ook al lijkt het soms anders met alle usual suspects in de media – journalisten zijn echt op zoek naar frisse gezichten.”

“Hoe je je blog en jezelf in de kijker kan spelen? Maak het journalisten vooral makkelijk om je te vinden (in Google) en zorg dat ze snel contact met je kunnen opnemen. En ik spreek uit ervaring: alleen een contactformulier schrikt af. Het beste is om je telefoonnummer op je website te zetten.”

“Vind je dat een brug te ver? Plaats dan een linkje naar een van je social media accounts en zet erbij dat je snel reageert. Zorg dat de drempel om contact op te nemen zo laag mogelijk is.”

“Een tweede tip is om zelf actie te ondernemen: zoek naar mediabedrijven die goed bij jouw blog passen en stuur ze een bericht (of beter: bel). Je kunt met de journalisten die daar werken connecten via LinkedIn of Instagram.”

“Kom altijd met een goed idee voor een artikel, gastblog, video of andere samenwerking. Zelfs als ze het nu niet kunnen gebruiken, zullen ze later altijd aan je denken! En die connecties met journalisten zijn goud waard, want een goed netwerk in de media blijft toch de beste manier om jouw blog of bedrijf onder de aandacht te brengen.”

7. Hoe kom jij aan inspiratie voor blogposts?

“Vooral door uit mijn eigen ervaring te putten! En altijd een scherpe insteek te kiezen. Mijn werkwijze is: ga niet bloggen over een groot onderwerp maar deel het op in kleine stukjes. Dan is het duidelijker voor je lezer wat hij/zij krijgt én je hebt meer onderwerpen om over te bloggen. Als ik even vast zit dan las ik meestal ik een kleine brainstormsessie met een goede vriendin of mijn zusje in.”

8. Als je zou moeten kiezen, waar zou jij voor gaan?

Parttime of fulltime bloggen?
“Parttime! Ik vind bloggen geweldig maar ik hou ervan om verschillende werkzaamheden naast elkaar te doen. Dat houdt me scherp en geeft me inspiratie.”

Hobby blog of ondernemen?
“Ondernemen! Ik ben sinds dit jaar bezig met een andere onderneming en ik merk dat het ondernemen me goed bevalt. Mijn blog is nu een ‘hobby’, maar ik wil er zeker een onderneming van maken.”

Bloggen overal in de wereld of bloggen vanuit Nederland?
“Overal in de wereld! Ik heb mijn werk als freelancer juist gekozen zodat ik niet aan Nederland vastzit voor mijn werk. Er is zoveel moois op de wereld en ik wil niets liever dan op verschillende plekken wonen en werken. Afgelopen zomer heb ik twee maanden in Spanje gewoond en gewerkt en dat smaakt naar meer!”

SEO of schrijven zoals het komt
“SEO! Ik schrijf wel zoals het komt, maar houd daarbij altijd rekening met goede SEO. Ik vind het belangrijk, want door mijn killer-SEO (en niche-onderwerp) staan veel van mijn blogs op de eerste pagina in Google en krijg ik veel organisch verkeer.”

Volg Lotte ook op Instagram!  


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.