Fotograferen? Ga van de automatische stand af!

Gepubliceerd door BlogBosses op

Afbeeldingen zijn niet meer weg te denken uit onze online wereld. Foto’s zijn onmisbaar, en een super waardevol onderdeel van je content! Toch kan de drempel om je digitale camera er bij te pakken best hoog zijn. In deze blogpost wil ik je helpen om jouw camera beter te leren kennen. Zo krijg jij meer controle over de foto’s die je maakt, en wordt het steeds makkelijker om die perfecte foto’s voor jouw blog of website te schieten. Lees snel verder om te leren hoe jij van de automatische stand af gaat.

Lees ook: Samenwerken met bloggers. Waarom zou je dat doen?

Camera leren kennen

De fotografie tips die ik in deze blogpost deel zijn natuurlijk niet alleen nuttig voor bloggers, maar kan je uiteraard ook gebruik om je bedrijfsfotografie te verbeteren. Professionele fotografie begint wat mij betreft het kennen van je apparatuur, en het hebben van de controle over de instellingen van je camera. Een goede reden dus om je daar eens in te verdiepen!

fotografie voor ondernemers
Gefotografeerd met Canon 6D mark II, met Sigma ART 50mm f1.4 objectief. Instellingen ISO 250, diafragma f2.8 en sluitertijd 1/320 seconde.

Misschien gebruik jij je camera normaal gesproken altijd op de automatische stand, of kies je voor een van de voorgeprogrammeerde scène standen (bijvoorbeeld portret, macro, of landschap) op je toestel. Dat voelt veilig, je kunt immers zelf niets fout doen, maar je geeft daarmee ook een hoop controle uit handen. Zonde! Door je camera te gebruiken in de M-stand (manuele stand) hou jij de controle over alle instellingen, en daarmee over de kwaliteit van jouw foto’s.

De grote drie – de belangrijkste instellingen

In de M-stand zijn er drie instellingen die van belang zijn voor de belichting van de foto: ISO, diafragma en sluitertijd. Deze drie instellingen vormen samen de belichtingsdriehoek. Deze instellingen moeten in balans zijn, om ervoor te zorgen dat je foto correct belicht is.

Voordat we in deze instellingen duiken wil ik je kort wat uitleggen over de werking van je digitale camera. Een camera bestaat simpel gezegd uit een objectief (de lens) en een sensor. Die sensor zorgt er samen met een computerchip voor dat het licht kan worden omgezet naar een digitaal afbeeldingsbestand. ISO, diafragma en sluitertijd bepalen gezamenlijk hoeveel licht er op de sensor valt, en daarmee de belichting van de foto.

Fotograferen voor ondernemers
Gefotografeerd met Canon 6D mark II, met Sigma ART 50mm f1.4 objectief. Instellingen ISO 125, diafragma f2.8 en sluitertijd 1/1600 seconde. Omdat de foto gemaakt is op een hele zonnige dag, is er gekozen voor een lage ISO waarde, en een hoge sluitertijd, om te voorkomen dat de foto overbelicht zou worden bij de gekozen diafragma-waarde.

1. ISO

De ISO bepaalt hoeveel licht er door de sensor gevangen wordt. Je herinnert je misschien de fotorolletjes van jaren geleden nog wel. ISO 100 gebruikte je buiten en in de zomer, ISO 400 gebruikte je voornamelijk binnen. Op diezelfde manier kan je nu nog naar dat getal kijken.

Hoe lager het ISO getal, hoe minder gevoelig de sensor is voor licht. Als het buiten licht is, en de zon lekker schijnt, dan is er voldoende licht en hoeft de sensor niet zo gevoelig te zijn om voldoende licht te vangen. Is het wat donkerder, of fotografeer je binnen, dan kies je een hogere ISO waarde. Kies de ISO waarde ook weer niet té hoog, want dan kan je ruis krijgen in je foto.

2. Diafragma

Elk objectief laat licht door, hoeveel licht er doorgelaten wordt bepaal je met het diafragma. Het diafragma bepaalt als het ware hoe groot de opening van de lens is waardoor er licht op de sensor kan vallen.

Hierbij geldt dat hoe groter het getal is, hoe minder licht er doorgelaten wordt. Bij een hoog diafragmagetal er is een groot gedeelte van de foto scherp.

Bij een laag diafragmagetal is er slechts een klein deel van de foto scherp, maar vang je wel veel meer licht. Als je ’s avonds of bij weinig licht binnen fotografeert, kan je dus de afweging maken om te kiezen voor een laag diafragmagetal. Bij portretfoto’s met een mooie zachte wazige achtergrond is vaak ook gebruik gemaakt van een laag diafragmagetal.

3. Sluitertijd

De sluitertijd geeft aan hoe lang de sensor wordt blootgesteld aan licht. Als je een lange sluitertijd kiest (bijvoorbeeld 1 seconde) vang je meer licht, maar is er ook meer kans dat je foto bewogen is. Voor het fotograferen van mensen kan je beter kiezen voor minimaal 1/125e seconde of zelfs 1/250e seconde. Gebruik je de camera op een statief, en maak je foto’s van een statisch onderwerp, dan kan je gerust voor een langere sluitertijd kiezen. 

fotografie voor ondernemers
Gefotografeerd met Canon 70D, met Sigma 17-50mm f2.8 objectief. Instellingen ISO 800, diafragma f4 en sluitertijd 1/125 seconde.

Spelen met camera-instellingen

Deze drie belangrijke instellingen bepalen gezamenlijk de belichting van je foto. Elke wijziging zorgt ervoor dat meer of juist minder ligt op de sensor valt. Verhoog je de ISO waarde van 100 naar 200, dan vindt er een verdubbeling plaats van de hoeveelheid licht.

Verander je je diafragma van f/4 naar f/5.6, dan vindt er een halvering plaats van de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Dit klinkt allemaal behoorlijk wiskundig, maar zodra je er mee aan de slag gaat, valt het reuze mee. Speel met je instellingen en kijk welk effect het op je belichting heeft wanneer je één van de instellingen aanpast. 

De belichtingsmeter

Op je camera zit een belichtingsmeter. Een klein balkje, wat vaak van – 3 tot + 3 loopt. Wanneer de belichtingsmeter aangeeft dat de belichting voor jouw foto 0 is, is de belichting vaak prima. Een negatief getal betekend dat je foto onderbelicht is (te donker), een positief getal geeft aan dat je foto overbelicht is (te licht). Deze belichtingsmeter hoef je uiteraard niet blind te volgen, maar het kan wel een fijne indicatie zijn wanneer je je instellingen in balans wil krijgen. 

Goed om te weten: de belichtingsmeter is zo ingesteld dat de belichting correct is, wanneer alle kleuren in de foto gemiddeld de kleur “midden grijs” vormen. 

Maak je detailfoto’s van een witte trouwjurk, dan wil je natuurlijk niet dat deze veel te donker op de foto komt, omdat je blind het advies van de belichtingsmeter hebt gevolgd. Voor die witte jurk mag de belichtingsmeter best aangeven dat je foto overbelicht is (veel wit is immers lichter dan midden grijs). 

Je camera instellen

Afhankelijk van wat voor foto je maakt, kies je de belangrijkste instelling eerst. Is snelheid belangrijk voor je foto, bijvoorbeeld omdat je een sportevenement vast wil leggen, dan kies je eerst je sluitertijd.

Wil je juist een portretfoto maken met een mooie zachte achtergrond, dan bepaal je eerst je diafragma. Voor sportfotografie heb je een korte sluitertijd nodig, 1/1000 seconde bijvoorbeeld, terwijl je voor een portretfoto met 1/125e seconde prima uit de voeten kunt.

Bij het portret is scherptediepte juist heel belangrijk, en kies je daarom als eerder je diafragma (hoe lager het getal, hoe kleiner het scherptegebied). De overige instellingen pas je hier op aan, deze moeten in balans zijn voor een goed belichte foto.

fotografie voor ondernemers
Reeks voorbeeldfoto’s genomen met Canon 6D mark II, met Canon 85mm f1.8 objectief. Instellingen onder foto. De gekozen diafragma-waarde zorgt bepaalt hoe scherp de achtergrond is. Door de sluitertijd hier op aan te passen komt een correcte belichting tot stand.

Camera cheat sheet

Er is helaas geen cheat sheet waarop voor alle situaties de perfecte instellingen staan. Welke instellingen perfect zijn voor de foto zijn namelijk sterk afhankelijk van jouw type camera (en dan voornamelijk het type sensor in je camera), en de hoeveelheid omgevingslicht.

Als je regelmatig dezelfde camera gebruikt, zal je wel merken dat je steeds meer gevoel krijgt voor de juiste instellingen. De eerste paar keer dat je de camera manueel instelt, zal je misschien nog enige tijd bezig zijn met het finetunen van je instellingen, maar de keren daarna zal dat steeds makkelijker gaan.

Fotografie-expert Eline Schuurmans

Eline Schuurmans fotografie

Mijn naam is Eline Schuurmans, en ik ben fotograaf voor ondernemers. Samen met ambitieuze ondernemers vertaal ik hun verhaal naar krachtige beelden, waarmee zij, op een persoonlijke manier, de juiste doelgroep kunnen aanspreken. Daarnaast blog ik op mijn eigen site, en hier op Blogbosses, over online marketing en fotografie.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.