Google Analytics instellen… Wij geven je tips!

Gepubliceerd door BlogBosses op

Ik (Anne) geef het eerlijk toe, voor er Google Analytics op mijn Loves 2 Love blog stond waren we al ruim een half jaar verder. Nu denk ik vaak: zonde dat ik het niet eerder heb gedaan, maar ik keek er toen zo tegenop.

Omdat we het jou gunnen om meteen goed te starten met je blog geven we je vandaag wat tips over het instellen van Google Analytics. Deze tool geeft namelijk inzicht in de bezoekers die op jouw website komen en wat ze bekijken. Daarnaast zijn bezoekersaantallen belangrijk als je van bloggen je werk wil maken.

Lees ook: Get to know us: nog eens 10 feitjes over BlogBosses die je nog niet wist!

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis programma van Google dat je kunt gebruiken om activiteit op je website te meten en inzichtelijk te maken. Wanneer jij op een professionele manier aan de slag wil met je blog, dan kun je eigenlijk niet zonder deze tool. Er zijn ook andere manieren om de bezoekers van je website te meten (denk aan onder andere Jetpack), maar deze zijn niet zo uitgebreid als Google Analytics. En daarnaast vaak ook niet accuraat. Wij adviseren dan ook altijd het gebruik van Google Analytics.

Google Analytics instellen: maak een account aan

Je kunt Analytics gratis gebruiken, maar je moet hiervoor wel even een Google account aanmaken. Dat doe je via deze website. Je hoeft hiervoor overigens geen gmail account aan te maken. Je kunt gewoon het e-mailadres gebruiken dat je al hebt.

Heb je wel een Google account dan kun je deze gebruiken om in te loggen. Daarna vul je de gevraagde gegevens in. Geef onder andere je bedrijfsnaam en url op. Let bij het opgeven van de url wel even goed op of het gaat om een http:// of https:// variant. Dit kun je aanpassen door op het grijze vlak waar http:// in staat te klikken.

Hier kun je ook aangeven welke gegevens je wil delen, dit hangt volledig af van wat jij wil.

Google Analytics instellen

Tracking-ID (AVG proof)

Wanneer het account goed is ingesteld kun je je tracking-ID ophalen. Hiermee zorg je ervoor dat je een code hebt die je op je website kunt plaatsen en Google bij kan houden wat er aan verkeer op jouw website komt. Let wel op, sinds mei 2018 ben je verplicht om je website privacy-vriendelijk in te stellen. Je moet je bezoeker dan ook vermelden (via een privacyverklaring) dat je:

1: Google Analytics-cookies gebruikt
2: een bewerkersovereenkomst met Google hebt gesloten
3: het laatste stuk van het IP-adres is gemaskeerd
4: de functie ‘gegevens delen’ is uitgezet

Om het laatste stuk van het IP-adres te anonimiseren voeg je een stukje code toe aan de tracking code die jij op je website plaatst. Hoe je dat doet? We leggen het je uit.

Toevoegen aan je website

Er zijn 2 manieren om het instellen van Google Analytics soepel te laten verlopen. Je kunt kiezen voor de technische manier, door het toevoegen van een code aan je website. Of je voegt de code toe met behulp van een plugin. Wij bloggen zelf op WordPress en werken met een plugin, dus deze manier lichten we hier dan ook toe.

Er zijn verschillende plugins die je kunt gebruiken, wij maken gebruik van Google Analytics Dashboard voor WP (GADWP). Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd kun je de tracking-ID toevoegen, en geef je in de plugin aan dat je de IP-adressen wil anonimiseren, en done! Het kan 1 tot 2 dagen duren voor je resultaten ziet in Google Analytics.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.