fbpx

Kapotte linkjes controleren en repareren voor beginners

Gepubliceerd door BlogBosses op

Kapotte linkjes, of broken links, zijn slecht voor jouw website. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je er dan tegen doen? Dat leggen we je graag uit. En het mooiste is: dit kun je als beginner ook!

Lees ook: Hoe maak je een goede mediakit?

Wat is een kapotte link?

Wanneer jouw website groeit plaats je meer en meer linkjes. Interne links (naar eigen pagina’s en artikelen), maar ook links naar andere websites (externe links). Helaas komt het wel eens voor dat de website waar je naar linkt offline gaat, of dat de specifieke pagina waar je naar linkt wordt verwijderd. Wanneer jouw bezoekers dan het linkje aanklikken, komen ze op een niet bestaande pagina uit. Het linkje klopt dan niet en is dus kapot.

Waarom zijn kapotte linkjes slecht?

Je wil jouw bezoeker zo veel mogelijk van dienst zijn, en zo’n kapotte link is niet fijn. Het kan er bovendien voor zorgen dat jouw bezoeker niet meer terugkomt naar je website.

Een ander probleem van kapotte linkjes is dat het je positie in de zoekmachines kan beïnvloeden. Nee, niet meteen bij 1 kapot linkje. Wees maar niet bang. Maar als je veel kapotte links hebt kan dat jouw positie wel beïnvloeden. De zoekmachines willen namelijk dat jouw website geoptimaliseerd is voor de bezoeker, en kapotte linkjes betekenen dan minpunten. Dat wil je dus zoveel mogelijk voorkomen!

kapotte linkjes

Broken link checker

De makkelijkste manier voor het oplossen van kapotte linkjes is de plugin broken link checker voor WordPress. Wij gebruiken deze plugin zelf ook, en je ontvangt automatisch een mailtje wanneer de plugin een kapotte link detecteert.

Vervolgens open je de backend van jouw website en ga je onder het kopje ‘Gereedschap’ naar ‘Niet-werkende links’. Daar zie je welke links niet meer werken en om welke reden. Bijvoorbeeld omdat de server niet gevonden kan worden. Jij kunt dan kiezen of je de link wilt ontkoppelen of aanpassen.

Google Search Console

Ook via Google Search Console kun je jouw kapotte linkjes checken. Het voordeel van Google Search Console is dat het geen plugin is op je eigen website, want dat kan de laadtijd vertragen. Om gebruik te maken van Google Search Console log je hier in.

Nadeel is dat je er zelf aan moet denken om regelmatig te controleren of je linkjes nog oké zijn.

Screaming frog

Screaming frog is een SEO-tool die vaak ingezet wordt door de professionals. Deze tool installeer je op je computer, en je hoeft je dus geen zorgen te maken over vertraging op je website. Het is een betaalde tool, maar de basis is ook gratis te gebruiken. Let wel: je kunt dan maar 500 URL’s of links crawlen. En daar ga je al gauw overheen. Het is absoluut een tool die de moeite waard is, zowel in de gratis als betaalde versie.

Dus wat doe je met dode linkjes?

Mocht je een dode link tegenkomen, dan raden we aan om een 301-redirect in te stellen. Zodat de oude link wordt doorgestuurd naar een nieuwe pagina. Installeer hiervoor een plugin (bijvoorbeeld deze: Redirection van John Godley) en voeg bij ‘verwijzingen’ de oude en nieuwe URL toe.

SEO-proof bloggen uitbesteden? Neem contact met ons op!


2 reacties

Rob van Laere · oktober 26, 2019 op 10:38 am

Zo’n 301 instellen kan natuurlijk enkel bij interne links. Voor externe links kun je beter een andere passende pagina zoeken om naar te linken..

    BlogBosses · november 20, 2019 op 1:38 pm

    Hi Rob, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.