Waarom online ondernemen een feestje én hel is

Gepubliceerd door BlogBosses op

Van werken voor een baas naar werken voor jezelf. Het was een hele uitdaging de afgelopen jaren om de juiste vorm te vinden als zelfstandige. Ik denk dat ik eindelijk een beetje mijn draai begin te vinden. Toch heb ik de afgelopen jaren aardig wat struggles gekend, maar ook successen. Wat het ondernemen mij heeft opgeleverd dat vertel ik je nu.

Inschrijven als online ondernemer

Mijn echte ondernemersreis begon in 2018, toen ik helemaal klaar was met werken voor een baas. Ik merkte dat ik snel verveeld raakte van hetzelfde werk en dat ik een 9 tot 5 baan erg vervelend vond. Het kostte mij meer energie dan dat het opleverde.

Uiteindelijk besloot ik mezelf in te schrijven bij de KvK. Toen nog met mijn gezondheids- en lifestyleblog Buttercup Sisters, later kwam daar mijn reisblog TravelGloss bij. Ook koos ik er later voor om mijn andere onderneming bij deze eenmanszaak in te schrijven. Bloggen werd mijn werk.

Ik nodigde bijvoorbeeld bloggers uit voor een tour door Amersfoort waarbij we verschillende locaties bezochten, ik schreef blogposts in opdracht en deed mee aan barterdeals. Dat leverde mij mooie samenwerkingen op. Bijvoorbeeld met De Bijenkorf en met Lendahand. Maar in 2019 merkte ik dat mijn hart en ziel er niet meer in zat. Ik had steeds vaker moeite om blogposts te schrijven, dit kwam ook omdat ik een burn-out had. Dit zorgde ervoor dat ik dingen op een rijtje ging zetten en de stekker uit mijn blogs trok. Uiteindelijk verkocht ik TravelGloss aan de hoogste bieder.

Je kan dus zeggen dat ik in die twee jaar aardig wat heb geleerd van het ondernemerschap. Van het werken voor een baas, het werken voor mezelf, tot het werken met een partner. Ik kan je vertellen, daar zit een enorm verschil in.

Structuur versus flexibiliteit

Het grootste verschil zat hem eigenlijk in de structuur. Ik ben een enorm voorstander van flexibel werken en voornamelijk thuiswerken. Dit komt doordat ik snel overprikkelt raak. En dat heeft allemaal te maken met mijn hoogsensitiviteit. Ik kwam hier pas heel laat achter en leer nog elke dag bij over wat ik nodig heb.

In ieder geval is het daarom fijn om een eigen plek te hebben zonder afleiding. Daarnaast merkte ik dat ik niet gemaakt ben voor 40 uur per week werken. Althans niet op de standaard manier van fulltime werken op kantoor.

Ik werk soms zelfs meer dan 40 uur per week. Het verschil zit hem in dat ik later op sta, tot later doorwerk en ook de weekenden aan werk besteed. Juist het flexibele van zelfstandige zijn en daarmee je eigen tijd in kunnen delen, dat heeft mij veel rust gegeven.

De struggles van ondernemen

Maar het is natuurlijk niet alleen maar feest, dat ondernemen. Er zijn ook veel struggles. Financiële onzekerheid is daar één van. Maar ook de verwachtingen van klanten. Deze zijn vaak hoger dan wanneer je in loondienst werkt, omdat ze verwachten dat de uren die jij maakt, constant productief bent en maximaal inzetbaar bent.

Dit zorgde er bij mij ook voor dat ik de afgelopen maanden aan een zijde draadje hing. Ik stelde aan mezelf de eis dat ik wel de hele dag productief moest zijn. En ik nam mijn werk letterlijk mee naar huis, door ’s nachts te peinzen over dingen die ik nog moest doen.

Mijn grenzen aangeven, dat vind ik lastig. Voor mij is dit een leerproces. Dit is iets wat bij mij telkens terugkomt in mijn leven en waar ik scherp op moet blijven. Doe ik dat niet dan is de kans groot dat ik weer een burn-out krijg. Al gaat ‘nee’ zeggen steeds makkelijker.

Gelukkig praten Anne en ik veel over zulk soort dingen en nemen we geregeld werkzaamheden van elkaar over. Maar onze communicatie gaat ook weleens fout.

Zo kreeg ik de laatste paar weken vaak te horen dat ik wat bot reageerde. Niet alleen van Anne trouwens. Er waren meer mensen die het hadden gezegd. Ik had dit zelf niet door, en dan is het juist fijn om te horen dat je omgeving wel doorheeft dat er wat speelt. Al zou dat natuurlijk makkelijker zijn als ik dat zelf op tijd door had. Maar perfect, dat ben ik niet. Ik leer nog steeds. Nu ik dit schrijf, heb ik twee weken vakantie. Juist omdat ik daardoor mezelf tijd gun om weer op adem te komen. Zodat de creativiteit en energie weer gaat flowen.

Ik heb nog veel meer te vertellen over het ondernemerschap, maar anders wordt deze blogpost te lang. Ik ben trouwens wel erg benieuwd of jij ook onderneemt of wilt gaan ondernemen. Laat je het even weten hieronder?

Evelyne de Jong

BlogBoss Evelyne

Bloggen zit in Evelyne’s bloed. Met meer dan 5 jaar ervaring in het blogvak, kent ze ondertussen alle ins and outs van het schrijven van een persoonlijk artikel. Als founder van BlogBosses geeft ze tips over onder andere bloggen en online marketing. Daarnaast schrijft ze blogs in opdracht en start ze binnenkort met Anne een online Academy.


2 reacties

Marjolein · september 18, 2020 op 8:44 am

Super knap dat je de stap hebt durven nemen! Ik overweeg het ook al jaren maar de zekerheid van een vaste baan met vast inkomen is ook erg fijn. Nu probeer ik het dus ernaast te doen. Erg druk, maar voor nu voor mij wel de beste keuze!

    BlogBosses · september 18, 2020 op 9:20 am

    Thanks Marjolein! Ik snap de struggle wel, vooral als je in loondienst werkt. Vast inkomen is echt superfijn hoor! – Evelyne

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.