Waarom netwerken zo belangrijk is (+ handige netwerktips!)

Gepubliceerd door BlogBosses op

Verder komen met je blog of onderneming? Dat doe je onder andere door te netwerken. Want het gaat niet altijd om wat je kunt, maar wie je kent. Vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan, een samenwerking wilt starten of een opdracht binnen wilt trekken. Bij allemaal geldt dat het veel verschil maakt of je een groot professioneel netwerk hebt of niet.

Een groot netwerk heb je niet van de ene op de andere dag, dat vergt tijd en energie. Bij BlogBosses willen we je graag helpen met het bouwen van een relevant netwerk, en dat doen we onder andere door de BlogBosses (netwerk)borrel aan te bieden. Wil jij je blog of onderneming professionaliseren? Dan is deze borrel zeker iets voor jou. Lees hier gauw verder en schrijf je meteen in.

Stap op mensen af

Een netwerkborrel, of ander netwerkevenement, daar ga je naar toe om contacten te leggen. Toch kan het op iemand afstappen alsnog best wel lastig zijn. Vind je het lastig om met mensen in gesprek te gaan? Bedenk dan van tevoren een paar vragen die je wilt stellen, zodat je een ingang voor een gesprek hebt.

Wees overigens ook niet bang om een gesprek te beëindigen. Je bent op een netwerkevenement om zoveel mogelijk mensen te spreken, dus het is ook niet gek als je na een goed gesprek doorgaat naar de volgende. Doe dat niet met een smoesje, bijvoorbeeld door even naar het toilet te gaan en daarna ergens anders aan te sluiten. Wees eerlijk en geef aan dat je je even onder de andere ondernemers gaat mengen.

netwerken

Heb geen verwachtingen

Met welke verwachting ga jij netwerken? Hoop je dat er opdrachten komen uit de gelegde contacten? Of wil je kennis opdoen met behulp van de contacten die je hebt gesproken? Laat jouw verwachtingen los. Als er iets uitkomt is dat mooi, en als dat niet gebeurt is het ook niet erg.

Netwerken is namelijk ook zeker van belang voor de lange termijn. Heb je nu even niets aan het contact dat je gelegd hebt? Laat dat dan ook weten, met een bedankje erbij. Op die manier houd je het contact warm en kun je er later misschien nog gebruik van maken.

Wees jezelf

Niets is belangrijker dan dat jij jezelf bent. Probeer oprechte interesse te hebben in de mensen die je spreekt. Praat jij alleen met ondernemers om zo veel mogelijk visitekaartjes te verzamelen? Daar prikt men echt heel snel doorheen en het zal je dan waarschijnlijk geen waardevolle contacten opleveren.

Stel open vragen en wees niet bang om door te vragen. Mensen praten graag over dingen waar ze enthousiast over zijn en op die manier ontdek je wat jullie aan elkaar hebben.

Vergeet je visitekaartjes niet!

Veel ondernemers is het wel eens overkomen: je gaat naar een evenement en je vergeet je visitekaartjes. Dat wil zeggen: als je überhaupt visitekaartjes hebt. Mocht je die nog niet hebben, schaf ze dan meteen aan. Je kunt echt niet zonder als ondernemer, maar ook niet als blogger! En stop er dan meteen een paar in elke tas die je hebt én in je portemonnee. Op die manier heb je áltijd visitekaartjes bij je.

Houd je niet van visitekaartjes? Voeg elkaar dan toe op Instagram, Facebook of LinkedIn tijdens of na afloop van een netwerkborrel. Zo blijf je met elkaar in contact en kun je ook via deze manier laten zien wat je doet, wie je bent en wat je voor elkaar kunt betekenen.

Op 14 december organiseren we een gezellige netwerkborrel om andere bloggers, copywriters en schrijvers te leren kennen en met elkaar te sparren. Daarnaast gaan we deze avond ook aan jouw doelen werken voor 2019. Zodat we nog meer uit het nieuwe jaar kunnen halen! Zien we je daar? We hebben er zin in. 

Categorieën: Netwerken

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.