fbpx

Wat is een blog?

Gepubliceerd door BlogBosses op

Toen ik voor het eerst aan mijn vader vertelde dat ik een blog was gestart, keek hij mij schaapachtig aan. “Een blog, wat is dat?” Hoe leg je aan iemand uit wat een blog is, die niet is opgegroeid met een computer? Ik heb daarom geprobeerd om zo simpel mogelijk uit te leggen wat een blog is. Maar ook wat ik bedoel met een blogpost. Want daar zit echt verschil in. Mocht je in het vervolg vragen krijgen over wat een blog is, dan kun jij nu met deze simpele definitie uitleggen wat een blog is.

Lees ook: Eigen WordPress website bouwen? Denk hieraan!

Online dagboek bijhouden

Vroeger was het heel gebruikelijk om een dagboek bij te houden. Tegenwoordig is het juist heel gebruikelijk om wat je meemaakt in het openbaar te delen. Bijvoorbeeld aan de hand van een blog of via een social medium zoals Facebook of Instagram.

Definitie van een blog

Om in dagboek termen te blijven, is een blog eigenlijk een openbaar online dagboek. Wanneer ik zoek naar de officiële betekenis dan zegt de Van Dale het volgende over een weblog: ‘actuele website waarop regelmatig korte stukjes, foto’s, filmpjes enz. verschijnen, al dan niet uit de persoonlijke sfeer.‘ Wanneer je een blog hebt, houd je dus eigenlijk een weblog bij. Een blog is een afkorting voor een weblog.

Bloggen via Instagram

Als ik deze definitie van bloggen bekijk, dan kun je dus eigenlijk alleen maar bloggen op een website. Toch wordt er soms ook gezegd dat je ook kan (micro-)bloggen via Instagram of Facebook.

Waarom is dat zo? Omdat je sociale media ook kunt gebruiken als online dagboek. Zo worden er regelmatig actuele korte stukjes tekst, foto’s, filmpjes gedeeld in persoonlijke sferen. Dit doen wij zelf ook op Instagram en Facebook.

Daarnaast vind je Instagram en Facebook ook op een website (en app), maar deze websites zijn niet in jouw eigen beheer. Verder verschilt een blog met Instagram in dat je er op Instagram voor kiest om een openbaar of besloten profiel aan te maken.

Of je aan bloggen doet als je op Instagram of Facebook post, daar kunnen we niet helemaal een eenduidig antwoord op geven, maar we geloven deels dat sociale media een geschikt medium zijn om persoonlijke verhalen op te delen.

Verschil blog en blogpost

Nu je weet wat een blog is, gaan we verder. Er is namelijk ook vaak verwarring tussen een blog en een blogpost. Een blog is namelijk de plek waar je jouw persoonlijke artikelen (blogsposts) plaatst.

Toch is het zo dat men vaak refereert naar een blog als ze een blogpost bedoelen. Dit is iets wat ik heel vaak verkeerd zie gaan. Het zorgt er ook voor dat ik zelf scherp op blijf letten of ik de juiste terminologie gebruik in mijn communicatie naar klanten.

Wat ook vaak vergeten wordt is dat er een verschil zit tussen een artikel of blogpost. Waar een artikel vaak een meer journalistieke insteek heeft, is het bij blogs zo dat subjectiviteit centraal staat.

Er wordt bij blogposts dus meer gericht op de opvattingen en ideeën van de gene die de blogposts schrijft. Om een kijkje te geven in hoe iemand zich voelt en wat deze persoon denkt. Bij artikelen ligt de focus op het verschaffen van correcte informatie, dan wel op een informerende, inspirerende of entertainende manier.

BlogBoss Evelyne

Wat levert SEO op?

Bloggen zit in Evelyne’s bloed. Met meer dan 5 jaar ervaring in het blogvak, kent ze ondertussen alle ins and outs van het schrijven van een persoonlijk artikel. Als founder van BlogBosses geeft ze tips over onder andere bloggen en online marketing. Daarnaast schrijft ze blogs in opdracht en start ze samen met Anne binnenkort met het membership @BloggenAlsEenBaas op Instagram.


1 reactie

Ximaar · december 24, 2019 op 9:20 am

Zelf vind ik het woord post nogal Amerikaans en heb het dus over een blogbericht. Blog komt van Weblog, dus loggen op het web. Eerder had je rond 1600 al logboeken en in 2600 hoor je Startrek-kapiteins nog altijd zeggen: ‘Captains Log, stardate….’)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.