Wat is Google Adsense en hoe werkt het?

Gepubliceerd door BlogBosses op

Op heel veel websites zie je blokken met advertenties. In de header, in de sidebar of soms ook tussen stukken tekst in. Heel vaak worden deze advertenties geplaatst met behulp van Google Adsense. Dit is een programma, ontwikkeld door Google, dat adverteerders op 1 platform verzamelt. Makkelijk voor de adverteerder, en voor de publisher.

Google Adsense

Google heeft verschillende platformen met verschillende doelen. Zo heb je Analytics, waar je statistieken van je website kunt terugzien, Adwords (of Ads) om zelf advertenties te plaatsen (je weet wel, die bovenaan staan bij een zoekopdracht. Ook wel bekend als SEA) en heb je dus ook Adsense.

Belangrijk om te weten: je kunt gratis gebruik maken van Adsense, en je kunt ook aangeven welke advertenties je niét wil laten zien op jouw website.

Account aanmaken

Het begint allemaal bij het aanmaken van een account, en het op de juiste manier instellen. Vergeet ook niet je betaalinformatie in te vullen, zodat je uitbetaald kan worden wanneer je de uitbetalingsgrens hebt bereikt. Deze grens ligt overigens op €70,-.

Om je account op de juiste manier in te stellen hoef je alleen maar de stappen te volgen die Google je aangeeft. Aan het einde ontvang je dan een stukje code dat je moet opnemen in de code van je website. Je kunt dit handmatig doen of met behulp van een plugin.

google adsense

Cpm, cpc en andere moeilijke termen

Wanneer je aan de slag gaat met het instellen van Google Adsense kom je vanzelf een aantal moeilijke termen tegen. Onder andere de termen cpm en cpc. Deze staan voor cost per 1000 impressions en voor cost per click. Dit zijn de belangrijkste om te weten, omdat je op die manier ziet hoeveel het oplevert als 1000 bezoekers de reclame zien, en wat het oplevert als mensen ook daadwerkelijk doorklikken.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het meer oplevert wanneer iemand doorklikt op een advertentie, omdat de adverteerder hierdoor meer kans heeft om geld te verdienen. Maar je krijgt ook regelmatig betaald per 1.000 views.

Wat levert het op?

Oké, allemaal leuk en aardig die advertenties op je website, maar levert het ook wat op? Ik ga even wat cijfers met je delen, en op basis daarvan kun jij bepalen of je vindt dat het voldoende oplevert.

In januari 2020 had ik zo’n 7.200 unieke bezoekers en verdiende ik net geen €20,- met advertenties. In april 2020 zakten mijn bezoekers (dankzij corona) naar 3.300 en leverde dat €1.65 op. Afgelopen maand (augustus 2020) bezochten 6.700 mensen Loves 2 Love en verdiende ik €4.65. Zoals je ziet blijven de advertentie inkomsten op het moment een beetje achter ten opzichte van het aantal lezers.

Het is dan ook lastig om te vertellen hoeveel je gaat verdienen met het aantal bezoekers. Het hangt er namelijk ook vanaf of de advertenties aansluiten bij je doelgroep. Stel daarom altijd in dat je het liefst zo veel mogelijk advertenties laat zien die aansluiten bij je doelgroep. Het duurt even voor het algoritme dit te pakken heeft, dus maak je geen zorgen als het even duurt voor je inkomsten terug gaat zien.

Gemak en ongemak voor je lezers

Het laten zien van advertenties op je website heeft voordelen, maar ook nadelen voor je lezers. Zo kunnen de blokken met advertenties de beleving verstoren en duurt het soms lang voordat alle advertenties geladen zijn. Ken je dat, dat je een website bezoekt, ergens op wil klikken en dan mis klikt omdat er ineens een advertentieblok wordt ingeladen? Heel irritant.

Maar tegelijkertijd zorgen relevante advertenties er ook voor dat lezers door kunnen klikken naar producten die bij hen passen en waar ze misschien wel net naar op zoek waren.

BlogBoss Anne

Anne is gek op schrijven en doet dat al járen. Daarnaast heeft ze al 8 jaar een eigen trouwblog, je kunt haar dus wel een echte BlogBoss noemen. Door de jaren heen heeft ze zich verdiept in het bouwen van websites, het inzetten van Pinterest en het schrijven van pakkende teksten. Als founder van BlogBosses geeft ze hier dan ook veel tips over. Daarnaast schrijft ze blogs in opdracht en zijn zij en Evelyne samen de cursus @BloggenAlsEenBaas op Instagram gestart.


2 reacties

Anouk · september 19, 2020 op 8:33 am

Leuke blog! Ik probeer al maanden adsense aan te vragen maar ik wordt steeds afgekeurd met de melding dat ze het door corona heel druk hebben. Heel vervelend want ik moet mijn aanvraag steeds opnieuw doen. Nou ja ik kom er vast ooit wel een keer doorheen als de wereld weer normaler wordt 🙂

    BlogBosses · september 19, 2020 op 11:58 am

    Ah heel vervelend zeg! We hopen dat je account snel wordt goedgekeurd! Succes! – Evelyne

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.