Wat is linkbuilding en hoe kom je er hoger mee in Google?

Gepubliceerd door BlogBosses op

Stel je voor dat je hoger wilt komen in Google, hoe doe je dat dan? Linkbuilding is een manier om je SEO-ranking te verhogen. Je verbetert met linkbuilding de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines zoals Google. Je haalt er eigenlijk dus een hogere positie mee, waardoor bezoekers je website sneller zullen vinden. Maar wat is het linkbuilding en hoe kom je er hoger mee in Google?

Wat is linkbuilding?

Als we het over linkbuilding hebben, dan hebben we het over het beheren, aanmaken, aanvragen en verwijderen van (slechte) links om invloed te hebben op de positie van jouw website in zoekmachines. Linkbuilding is dus van belang als je beter gevonden wilt worden.

Waarom linkbuilding?

Iedereen wil op nummer één in de zoekmachine staan. Waarom? Hoe hoger je staat, hoe groter de kans is dat zoekmachinebezoekers op jouw link klikken en naar jouw website gaan. Als jouw website pas op pagina 20 wordt genoemd, is de kans klein dat je website gevonden wordt.

Met linkbuilding zorg je ervoor dat je website opvalt tussen alle concurrentie. Heb je een interieurwebsite en zijn daar nog 100 van in Nederland? Dan wil je natuurlijk tussen alle meute opvallen.

Linkbuilding is eigenlijk niks meer dan een aanbeveling online. Doordat andere websites naar jouw website linken, wordt je website als meer betrouwbaar gezien. Al ligt het wel aan de website waar jouw link opstaat. Als Google deze website niet betrouwbaar acht en jouw link staat op deze website, dan heeft dit juist weer een negatief effect op de SEO-ranking van jouw website. Maar ook wanneer er in korte tijd veel linkjes linken naar jouw website, kan dat voor Google een indicator zijn dat er iets niet helemaal in de haak is.

Hoe dan ook, het doel is om op meerdere website een do-follow link te krijgen naar jouw website. Want daarmee zorg je ervoor dat jouw website beter gevonden wordt. Al zijn er nog diverse andere factoren die meespelen. Het gaat niet alleen maar om het verkrijgen van backlinks (links naar jouw website).

3 manieren om hoger te komen in Google

1. Huidige klanten

Heb je op dit moment al klanten gehad? Dan hebben ze vast een website! Vraag of ze een review willen schrijven op hun website. Bijvoorbeeld in de vorm van een korte nieuwsupdate. Vaak vindt hun netwerk het ook leuk om updates te ontvangen.

Heeft jouw klant geen tijd om een stukje te schrijven? Biedt aan om dit voor ze te doen. Zo hoeven zij alleen het stukje nog te publiceren met een link naar jouw website en voilà. Je hebt een nieuwe backlink naar jouw website erbij.

2. Social media

Ook social media heeft invloed op jouw ranking. Het heeft wel een kleinere waarde, maar het is belangrijk. Zorg ervoor dat al je sociale-mediakanalen linken naar jouw website. De links moeten wel goed zijn. Dus wel er bijvoorbeeld op dat je linkt naar de website met https ervoor en niet http.

Tenzij jouw website nog geen SSL-certificaat heeft, dan is er nog werk aan de winkel. Google vindt websites met een slotje ervoor, die dus wel een SSL-certificaat hebben, betrouwbaarder.

Zorg er daarnaast voor dat je content maakt op social media die deelbaar is. Zo wordt jouw website ook gedeeld door anderen. En daarmee maak je het betrouwbaar voor zowel websitebezoekers als social media gebruikers!

Ook is het beter voor SEO om de naam van je sociale-mediakanalen overeen te laten komen met je bedrijfsnaam. Zo begrijpt Google het ook beter. Heet je bedrijf bijvoorbeeld ZON conceptstore, zorg er dan voor dat je de naam ZON conceptstore gebruikt als gebruikersnaam of een naam die er in ieder geval zoveel mogelijk op lijkt.

Linkbuilding hoe doe je dat

3. Hoe staat de website ervoor?

Haal je website ook eens door dit SEO dashboard en kijk wie er op dit moment al linkt naar jouw website. Waar komen je do-follow links vandaan en waar de no-follow links? Zijn er op dit moment misschien nog no-follow links waar je follow-links van kunt maken? Benader deze websites.

Deze tool is overigens ook handig, want je ziet in één oogopslag hoe je website ervoor staat.

Moz ranking

Een andere tool die wij vaak gebruiken is die van Moz. Deze is gratis, maar je moet wel even een account aanmaken om alles te bekijken. Hiermee kijk je naar jouw DA/PA ranking. DA staat voor Domain Authority. Met DA wordt gemeten hoe sterk jouw website rankt in zoekmachines. Dit is altijd een getal tussen de 1 en de 100. Hoe hoger de DA is, hoe sterker de website dus is.

PA staat voor Page Authority. Daarmee wordt gemeten hoe sterk de pagina’s ranken in zoekmachines. Dit wordt ook in een getal tussen de 1 en de 100 gemeten.

Google gebruikt DA en PA zelf niet, maar het is wel een indicator hoe sterk je website en de pagina’s zijn.

Heb je vragen over linkbuidling? Laat het dan even weten!

Anne en Evelyne BlogBosses

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.