Wat is Search Engine Optimization (SEO)?

Gepubliceerd door BlogBosses op

Als blogger heb je waarschijnlijk de term SEO vast wel eens gehoord. Search Engine Optimization is iets waar je als blogger eigenlijk niet omheen kunt. Dat is tenminste zo als je graag meer bezoekers op je website wilt hebben. En wie wilt dat nou niet? Lees snel verder om te lezen wat Search Engine Optimization is. 

Wat betekent SEO

Search Engine Optimization betekent in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. SEO betekent het optimaliseren van je website voor mensen die zoekmachines gebruiken. Met behulp van SEO kun je veel meer (gratis) bezoekers naar jouw website trekken. Verwar het dus niet met Search Engine Advertising (SEA), dit zijn betaalde advertenties in de zoekmachine. Deze staan vaak bovenaan in de zoekresultaten en hier staat ‘Adv.’ bij. Met behulp van zoekmachineoptimalisatie kun je zo hoog mogelijk ónder de betaalde advertenties komen.

Het belang van SEO

Ja leuk, dat SEO. Maar wat moet jij er mee? Naast het schrijven van artikelen, blogs, het delen via social media en het onderhoud van je website heb je misschien helemaal geen tijd voor nóg een onderdeel. Toch is SEO een onderdeel dat ik dan niet zou overslaan! Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt voor alle onderdelen, wil je goed scoren met de blogs die je hebt geschreven.

Wist jij dat meer dan 97% van de internetgebruikers wel eens gebruik maakt van een zoekmachine? En dat 96% daarvan dan gebruik maakt van Google? Als jij meer bezoekers wilt op je website is het dus zaak om zo ver mogelijk bovenaan te staan in zoekmachines. Sta je onderaan de 1e pagina in de zoekresultaten, dan klikt daar nog maar 1-2% op. Hoe hoger je staat, hoe beter het dus is. Begrijp je het belang van SEO al iets beter?

Wat-is-Search-Engine-Optimization-SEO-BlogBosses.nl

Drie essentiële onderdelen van SEO

Nu je weet wat SEO is en waarom het belangrijk is, kunnen we een stapje verder. Waaruit bestaat zoekmachineoptimalisatie?

  • Content; iets waar jij als blogger natuurlijk enorm goed in bent.
  • Technische optimalisatie; als je website niet goed op orde is kan dat problemen opleveren voor de zoekmachinerobots.
  • Backlinks; linkjes naar jouw website, het liefst van websites in dezelfde niche (die schrijven over dezelfde onderwerpen).

Content creëren

Als er iets is wat bloggers goed kunnen, dan is het content creëren. En dat heb je ook nodig, want zoekmachines houden van nieuwe content. Belangrijk is dat je tijdens het schrijven van de tekst rekening houdt met de lezer.

Op welk zoekwoord zoekt de lezer? Wanneer jouw lezer binnenkomt op de zoekterm ‘SEO’, dan is het belangrijk dat jouw tekst daar ook over gaat. Dat betekent dat je het zoekwoord SEO een paar keer in de tekst laat terugkomen. Doe dat niet te vaak, want dan leest de tekst niet lekker weg.

Het keyword ‘SEO’ staat bekend als een ‘short-tail keyword’ (kort zoekwoord) en de concurrentie bij deze zoekwoorden is vaak een stuk hoger dan bij een ‘long-tail keyword’ (groep van meerdere zoekwoorden). Je kunt daarom ook overwegen om te kiezen voor een zin als: ‘Hoe zet ik SEO in als blogger?’ Minder concurrentie en dus sta je sneller bovenaan in de zoekmachines.

Meta-omschrijving. Dit is het stukje wat de lezer, samen met de titel van de pagina, al kan zien in de zoekmachine. Het gaat hier om ongeveer twee regels aan tekst, waarmee je de lezer naar jouw website probeert te trekken. Belangrijk dus, dat die tekst pakkend is.

Technische optimalisatie van jouw blog

Wanneer jij ontzettend goede content schrijft, maar jouw website niet toegankelijk is voor zoekmachines, dan wordt het erg lastig om in die zoekmachines te verschijnen. Zorg daarom dat je website te indexeren (lezen) is, alhoewel je er wel rekening mee moet houden dat niet alle pagina’s geïndexeerd hoeven te worden. Jouw lezers hoeven bijvoorbeeld niet uit te komen op de backend  (achterkant) van jouw website. Deze pagina hoeft dan ook niet geïndexeerd te worden.

Backlinks

Backlinks zijn de linkjes naar jouw websites vanaf andere websites. Hierdoor ziet een zoekmachine je eerder als een expert in de onderwerpen waar jij over schrijft, omdat andere websites ook naar jou verwijzen. Met als gevolg: een hogere plaats in de zoekmachine.

Dit kan echter ook de andere kant op werken. Staat er een link naar jouw website op een website die door zoekmachines als ‘slecht’ wordt geïndexeerd, dan kan het jouw ranking ook iets omlaag trekken. Omdat SEO uit verschillende factoren bestaat hoef je je niet direct zorgen te maken als jouw linkje op een website komt te staan waar jij niet tevreden over bent, maar het kan geen kwaad om dan even contact op te nemen met de webbeheerder en deze te vragen jouw linkje te verwijderen.

Plugin Yoast

Wat een hoop informatie hè? Gelukkig hoeft SEO helemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Als je gebruik maakt van WordPress, kun je de hulp inschakelen van de plugin Yoast. Deze plugin werkt met behulp van een systeem met groene, oranje en rode bolletjes. Vul alle gegevens in waar om gevraagd wordt en de plugin vertelt je meteen of jij een goede tekst hebt geschreven. Maar houd er wel rekening mee, dan Search Engine Optimization meer is dan het gebruiken van een plugin.

Heb jij Yoast al geïnstalleerd? Laat het weten in de comments! Als je vragen hebt, laat ons die dan ook weten!


2 reacties

Wat is een meta-description en wat zet je er in? - BlogBosses · december 17, 2018 op 6:18 am

[…] keer hebben we je verteld wat SEO precies betekent en waarom het zo belangrijk is. SEO bestaat uit heel veel verschillende onderdelen, zoals […]

10 tips om jouw eigen blog te starten - BlogBosses - Werk aan jouw blogskills! · januari 21, 2019 op 6:13 am

[…] starten met bloggen en weet je niet waar je moet beginnen met de SEO? Geen zorgen, wij schreven een artikel om je op gang te helpen. Bovendien organiseren we op 23 februari een workshop SEO, die je ook niet wilt […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.