Mijn favoriete website thema’s (voor WordPress) op een rijtje

Gepubliceerd door BlogBosses op

Vanaf het moment dat ik op een serieuze manier aan de slag ging met mijn blog ging ik ook op zoek naar een nieuw website thema (voor WordPress). Blog thema’s, of templates, zijn zowel gratis als betaald verkrijgbaar. Vaak is het zo dat er van een betaald thema een gratis variant is met minder mogelijkheden dan de betaalde versie.

Ik begon met een gratis thema, want mijn hobby mocht niet te veel geld kosten. Maar ik liep er al snel tegenaan dat er van het thema dat ik destijds gebruikte geen betaalde versie was. En dat ik toch wel een aantal functies miste in dit thema.

De zoektocht naar het juiste website thema (voor WordPress)

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een goed thema voor WordPress? Ik had er geen idee van toen ik mijn zoektocht begon. Maar inmiddels weet ik beter en geef ik jou graag een paar tips:

1. Reviews

Bekijk altijd hoe vaak het WordPress thema is gedownload en wat voor reviews er zijn. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als er vooral reviews zijn van 1 ster, of reviews waarin staat dat de ontwikkelaar slecht bereikbaar is je een groot probleem hebt als er iets mis gaat. Ik kijk altijd op Themeforest naar de reviews bij de thema’s, omdat ik weet dat het daar moeilijk is om neppe reviews achter te laten.

2. Eigen website

Vaak bieden ontwikkelaars hun thema aan op verzamelsites zoals die van Themeforest. Maar als ze daarnaast een eigen website hebben, waar je een demo of ondersteuning kunt vinden is dat wel een grote pré voor mij.

3. Documentatie

De documentatie van een thema is vooral fijn als je net aan de slag gaat met je nieuwe thema. Vaak loop je tegen kleine dingetjes aan, en je kunt niet voor elk wissewasje om support vragen. Of althans, ik wilde dat nooit. Goede documentatie laat de oplossingen op de meest gestelde vragen zien of geeft stappenplannen voor onderwerpen.

4. Ondersteuning

Vaak heb je een half jaar of een jaar ondersteuning. Daarna kun je tegen betaling voor een extra periode support afnemen. Mijn ervaring is dat je vooral in het begin support nodig hebt, maar het is fijn dat het mogelijk is wanneer je het nodig hebt.

5. Up to date

Verder is het belangrijk om te kijken naar wanneer het thema voor het laatst is geüpdatet. Hetzelfde geldt ook voor het downloaden van plugins voor op jouw WordPress-website. Dit zorgt ervoor dat het thema en de plugins minder beveiligingsrisico vormen.

Hoe bepaal je welk thema je nodig hebt?

Hoe bepaal je nu welk thema geschikt is voor jouw website? Om jezelf goed voor te bereiden, is het handig om deze blogpost door te nemen over het bouwen van een website. Heb je een goed beeld bij wat je nodig hebt? Ga dan pas kijken naar thema’s. Ik licht hieronder een aantal thema’s uit.

Enfold thema

Het Enfold thema bevat ontzettend veel mogelijkheden en is redelijk neutraal. Daardoor kun je het voor vrijwel elke business inzetten. Het werkt heel erg prettig en is op vrijwel alle fronten customizable.

Kenmerken:

 • Drag and drop editor
 • Gutenberg ready
 • Responsive
 • Goede support
 • Er is een demo te importeren zodat je niet zelf hoeft te bouwen

Prijs: $59.00 inclusief 6 maanden support

Hestia (gratis template)

Het Hestia thema draait ook op de BlogBosses website en je kunt bij ons dus meteen zien of je het wat vindt. Dit thema is gratis, maar heeft alle mogelijkheden die we nodig hadden. Wel is het zo dat je bij gratis thema’s vaker losse plugins nodig hebt voor bepaalde onderdelen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld Elementor als drag and drop editor. Wist je dat je hiermee ook heel makkelijk landingspages kunt maken? Ideaal dus!

Prijs: GRATIS

website blogbosses
Hestia thema i.c.m. Elementor

Avada thema

Dit thema wordt enorm veel gebruikt en daardoor is de documentatie erg uitgebreid. Nadeel van een thema dat zo vaak gebruikt wordt is dat je wel kans loopt om het bij meerdere bedrijven terug te zien. Natuurlijk kun je jouw template wel personaliseren, maar getrainde ogen herkennen het misschien.

Kenmerken:

 • Gutenberg ready
 • Responsive
 • Goede support

Prijs: $60.00 inclusief 6 maanden support

Grand photography

Dit thema komt in verschillende varianten, gericht op verschillende branches. Op mijn trouwblog draait een variant van dit thema, maar voor dit artikel heb ik de meer algemene variant gekozen om uit te lichten.

Toen ik op zoek ging naar een goed betaald thema vond ik het heel lastig om te kiezen. Wat kon je allemaal met het thema, hoe zag het eruit als mijn content erop stond en bovenal: werkte het prettig? Uiteindelijk kwam ik dit thema tegen en ik was meteen verkocht. Toch duurde het nog een tijdje voordat ik zover was dat ik het aanschafte. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Kenmerken:

 • Niet Gutenberg ready
 • Uitgebreide editor, maar geen drag and drop
 • Responsive
grand wedding thema voor wordpress
Homepage Loves 2 Love

BlogBoss Anne

Anne is gek op schrijven en doet dat al járen. Daarnaast heeft ze al 8 jaar een eigen blog, je kunt haar dus wel een echte BlogBoss noemen. Door de jaren heen heeft ze zich verdiept in het bouwen van websites, het inzetten van Pinterest en het schrijven van pakkende teksten. Als founder van BlogBosses geeft ze hier dan ook veel tips over. Daarnaast schrijft ze blogs in opdracht en zijn zij en Evelyne samen de cursus @BloggenAlsEenBaas op Instagram gestart.

Categorieën: BlogpostsWebsite

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.