Eigen WordPress website bouwen? Denk hieraan!

Gepubliceerd door BlogBosses op

De meeste bloggers gebruiken een website om hun blogposts te publiceren. Websites bouwen, het is een gave. Niet iedereen heeft geld om het uit te besteden en veel vinden het fijn om het beheer zelf te doen. Daarom kiezen veel bloggers voor WordPress. Het platform is gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. Maar waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je een goede website bouwt met WordPress? Lees snel verder om te lezen waar je rekening mee moet houden.

WordPress website bouwen

Voordat je begint met bouwen is het verstandig om kritisch te kijken naar wat je wil dat jouw website kan en hoe het eruit moet komen te zien. Hoe inventariseer je wat je wil? Volg deze twee stappen.

1. Lijstje met 10 bloggers

Maak een lijstje van 10 bloggers. Het liefst in dezelfde niche. Dus blog jij over eten en drinken, ga dan op zoek naar 10 bloggers die hetzelfde doen. Bijvoorbeeld:

  1. Francesca kookt
  2. Little Spoon
  3. Rutger Bakt
  4. Uit Paulines Keuken
  5. Lekker en Simpel
  6. Fitbeauty
  7. Chicks love food
  8. Lekker eten met Linda
  9. Zoetrecepten
  10. Leuke recepten

2. Website analyse

Ga na welke elementen van deze websites je mooi vindt en welke elementen minder. Kijk nu naar elke website en bedenk wat je ervan vindt. Wees kritisch! Hieronder een voorbeeldje.

Wil ik absoluut niet
Advertentie banner aan de bovenkant van de homepage en share knoppen. Het thema van mijn website onderin de footer, zodat anderen deze kunnen kopiëren.

Kan beter
Instagram feed aan de onderkant van de homepage.

Dit vind ik tof
Stukje over mezelf en mijn blog in de sidebar met foto en aanmeldknop voor nieuwsbrief.

Mijn website krijgt dit sowieso
Slogan op de homepage, duidelijke zoekfunctie op elke pagina, een website die snel laadt, social buttons aan de bovenkant van elke pagina, een eigen logo, duidelijke kopjes, overzichtelijke pagina’s en een meettool zoals Google Analytics zodat ik weet wie er op mijn website komt.

Nu je beter in kaart hebt gebracht wat je wel en niet wil op jouw WordPress website, kun je verder gaan met de basis van jouw website: de hosting.

Hosting van jouw website

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat hosting belangrijk is. Dit is de plek waar jouw website staat opgeslagen.

Antagonist en TransIP zijn onze aanbevelingen qua prijs- en kwaliteitverhouding. Antagonist doet moeite om te denken aan duurzaamheid tijdens het aanbieden van hosting, hebben hele goede service en zorgen dat nieuwe ontwikkelingen of standaarden snel beschikbaar zijn voor hun klanten. Ook handig om rekening mee te houden is dat de hostingmaatschappij aan de EU-regelgevingen moet voldoen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat zij met andere regels spelen dan jij.

Verder is het ook goed om te kijken naar waar de website wordt gehost. Is dat in Nederland, dan zorgt dit voor een snellere laadtijd voor mensen die jouw website in Nederland bezoeken.

Heb je hosting geregeld? Ga dan kijken naar wat voor thema je wil gaan installeren voor jouw WordPress website.

Wordpress website bouwen - blogbosses.nl

WordPress thema

We raden aan om een simpel thema te gebruiken. Visuele builders (tools die ervoor zorgen dat je je jouw website kunt stylen) zorgen sneller voor een inefficiënte code wat ervoor kan zorgen dat je site langzamer wordt.

Ook zitten in veel ‘complete thema’s’ vaak een hoop functionaliteiten ingebouwd die je niet gebruikt. Het onnodig laden van resources is zonde van de snelheid van jouw website. En beïnvloed ook de vindbaarheid van jouw website.

Ga voor thema’s die zijn gebouwd met het Genesis framework. Genesis is namelijk super solide geschreven. Thema’s die hieronder vallen voor WordPress zijn onder andere StudioPress, SEO Themes en ZigZagPress. Deze zijn goed voor je snelheid, maar ook voor de beveiliging van je site.

Betaald WordPress thema

Houd wel rekening met de kosten van een betaald thema. De thema’s die we hierboven hebben genoemd zijn niet gratis. Voor sommige thema’s betaal je eenmalig, terwijl je bij anderen per jaar betaald.

Het kan ook zijn dat je een thema aanschaft en je deze kunt gebruiken voor meerdere websites. Ideaal als je meerdere website gaat bouwen. Het voordeel van een betaald thema is vaak ook dat je vaak (voor een bepaalde tijd) support hebt.

Gratis WordPress thema

Ga je voor een gratis thema? Dan is het wellicht niet mogelijk om alles wat je wil naar eigen wens in te delen. Maar aan de andere kant kan een betaald thema ook weer teveel functionaliteiten hebben die je misschien niet begrijpt. Soms is het dan ook handiger om website bouwen uit te besteden als je daar te weinig kennis voor hebt.

Een keuze kunnen maken in welk thema je gaat installeren? Bekijk dan ook even of er al thema’s zijn geïnstalleerd. Deze kun je verwijderen, anders nemen ze onnodig ruimte in beslag. Vaak zijn bij de installatie van WordPress een aantal thema’s standaard geïnstalleerd namelijk.

WordPress plugins

Nu je een thema hebt geïnstalleerd, ga dan na wat voor plugins je eventueel nodig zou hebben om jouw wensen te realiseren. Er zijn een aantal basis plugins die wij, als BlogBosses zijnde, sowieso aanraden om te installeren. Maar er kunnen ook plugins zijn waarmee je jouw website anders kunt vormgeven. Bedenk dus eerst wat je wil met jouw website, voordat je onnodig plugins gaat installeren. Zijn voor jou bezoekersaantallen niet belangrijk? Installeer dan geen plugin voor Google Analytics.

Sta je op het punt om een plugin te installeren? Kijk dan naar de rating van de plugin en of ze actief worden onderhouden. Sommige plugins lopen een beveiligingsrisico als ze niet meer onderhouden worden, en daarmee jouw website dus ook. Wees dus ook kritisch welke plugins je installeert.

Afbeeldingen optimaliseren

Yes. Je bent nu zover dat we het gaan hebben over afbeeldingen. Deze spelen namelijk een belangrijke rol. Zonder afbeeldingen worden teksten namelijk al snel saai.

Zorg dat je afbeeldingen optimaliseert. We zorgen dat al onze afbeeldingen <300KB zijn, als ze ‘als plaatje tussendoor’ bij een blog voorkomen mogen ze zelfs nog veel kleiner.

Je kunt afbeeldingen optimaliseren met behulp van Adobe software, mocht je dat niet hebben of er niet in thuis zijn, dan is de gratis versie van de plugin Smush (van WPMU DEV) een prima compromis.

Tip: wil je een simpele afbeelding uploaden? Upload deze dan als .png. Zitten er veel kleuren en overgangen in een afbeelding? Upload deze dan als .jpg.

Website klaar? Optimaliseren maar!

Je website is nu zo goed als klaar. Het enige wat je nog moet doen is hem vullen met teksten, blogposts en afbeeldingen. Die je dan weer kunt optimaliseren met behulp van onze SEO tips.

Dat schrijven blijft wel een leuk dingetje, vooral als je regelmatig gaat bloggen. We raden aan om je website regelmatig te checken om te kijken waar je nog winst kunt behalen. Denk aan dode links (URLs die niet meer werken), te grote afbeeldingen etc.

Onderzoek verbeterpunten met behulp van GTmetrix en Google Speedtest. En zorg er ook voor dat je regelmatig in jouw website inlogt om plugins en WordPress te updaten. Dit ook weer voor de veiligheid van jouw website.


Deze blogpost is geschreven met behulp van WordPress websitebouwer Lizzy van ILUZIE. Dit is geen betaalde samenwerking.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.