Zorg voor het perfecte menu op jouw website

Gepubliceerd door BlogBosses op

Je menu is een ontzettend belangrijk onderdeel van je website. Zonder het menu weten bezoekers van veel pagina’s niet dat ze bestaan. Als je een logisch menu maakt verbetert dat de ervaring van je bezoeker én je positie in de zoekmachine.

Bezoekerservaring

De bezoekerservaring van een website is erg belangrijk. Ga voor jezelf maar na: als jij op zoek bent naar iets op een website en het menu is niet logisch ingedeeld, hoe lang blijf je dan zoeken?

Waarschijnlijk kies je na enkele seconden of misschien minuten eieren voor je geld en zoek je het product of de dienst wel bij een andere leverancier. Jouw tijd is ten slotte ook geld waard.

Structuur van je website

De structuur van je website is dus enorm belangrijk, dat hebben we vastgesteld. Maar hoe zorg je voor een goede structuur?

Wat moet er in?

Laten we even de BlogBosses website als voorbeeld nemen. Wij schrijven over alles wat met bloggen te maken heeft. Gericht op zowel ondernemers als bloggers. Maar naast bloggen bieden we ook een aantal diensten en producten aan. In ons menu vinden wij een aantal dingen belangrijk:

 1. De nieuwste artikelen moeten makkelijk te vinden zijn.
 2. Onze diensten moeten in 1 oogopslag zichtbaar zijn.
 3. Onze webshop (gevuld met affiliate producten) moet zichtbaar zijn.
 4. We bieden een aantal gratis producten, die willen we in de spotlight hebben.

Daarnaast heb je ook een aantal dingen die standaard in je menu zouden moeten zitten:

 1. Mensen moeten meer over jou of het bedrijf te weten kunnen komen.
 2. Als je online producten aanbiedt moet men een winkelmand kunnen vinden.
 3. Mensen moeten makkelijk contact op kunnen nemen.

Ga voor jezelf na wat jij graag direct zichtbaar wilt hebben en welke pagina’s een stapje dieper mogen liggen (dus pas na doorklikken vanaf de homepage zichtbaar).

Maak categorieën

Wanneer je je vooral richt op bloggen ziet jouw menu er mogelijk iets anders uit dan wanneer je ondernemer bent. Je richt je menu dan meer op de onderwerpen waar je voornamelijk over blogt. Bij Loves 2 Love is de verdeling als volgt:

 1. Persoonlijk
 2. Voor het huwelijk
 3. Bruid & Bruidegom
 4. Na je trouwdag
 5. DIY
 6. Contact
 7. Shop

Onder elk onderdeel zijn weer subcategorieën gemaakt. Je kunt het een beetje zien als een boom met allerlei vertakkingen. Onder het kopje ‘voor het huwelijk’ ga je bijvoorbeeld niets vinden over de huwelijksnacht, maar wel dingen over de verloving en het vrijgezellenfeest.

Je eigen perfecte menu maken

Om het perfecte menu te maken is het belangrijk dat je eerst goed brainstormt. Mijn favoriete manier hiervoor is het pakken van een groot vel papier en hier op te gaan schrijven en tekenen. Start met het opschrijven van de naam van je bedrijf of blog en ga van hieruit bekijken welke onderwerpen je allemaal behandelt op je website.

Kies er niet meer dan 8, liever zelfs niet meer dan 6. Dit omdat je menu anders veel te vol wordt. Als je 6-8 hoofdonderwerpen hebt kun je deze weer gaan verdelen in subcategorieën. Merk je dat 1 categorie veel groter is dan de anderen? Dan kun je deze verdelen in 2 nieuwe categorieën.

Waarom is een goed menu belangrijk voor de zoekmachine?

Zoekmachines sturen crawlers, die jouw website bekijken. Maar zo’n crawler ziet niet wat wij zien. Deze kijkt vooral naar de indeling van de website: is de indeling logisch? Zijn alle pagina’s met elkaar verbonden? Als jouw menu goed is ingesteld is dit niet alleen fijn voor jouw bezoeker, maar geeft de crawler je website ook meer waarde mee. En meer waarde zorgt ervoor dat je hoger komt in de zoekmachine. Ga dus nu aan de slag met het maken van een goed menu!

het perfecte menu op je website

Team BlogBosses

Samen hebben ze meer dan 13 jaar blogervaring: Anne en Evelyne. Dat zorgde ervoor dat zij in 2018 samen BlogBosses startten. Met als doel ondernemers te helpen bij het leren bloggen als een baas. Dat doen ze door het geven van online cursussen en workshops. Binnenkort starten ze samen een online Academy voor ondernemers.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.